El consum freqüent de begudes ensucrades, light i sucs envasats i naturals augmenten el risc de patir síndrome metabòlica

Les begudes amb molt de sucre tenen riscos.

En persones amb un alt risc cardiovascular, el consum freqüent de begudes ensucrades, begudes light i sucs de fruites tant envasats com naturals s’associa a tenir un major risc de patir síndrome metabòlica en comparació a aquelles que rarament les consumeixen. La síndrome metabòlica es defineix com un conglomerat de factors de risc com l’obesitat abdominal, hipertensió arterial, nivells sanguinis baixos de colesterol HDL (colesterol bo), alts de triglicèrids i de glucosa. Es calcula que una quarta part dels adults en països desenvolupats presenten aquesta condició. S’ha demostrat que les persones amb síndrome metabòlica presenten dues vegades més risc de morir per un atac de cor o una embòlia cerebral que aquelles que no la presenten.

La publicació també conclou que el consum de més de 5 gots per setmana de qualsevol d’aquestes begudes augmenta no només el risc de síndrome metabòlica en el seu conjunt, sinó també dels seus components. El consum de més de 5 cops per setmana de begudes ensucrades es va veure que augmentava el risc de tenir la tensió arterial alta o uns nivells baixos de colesterol HDL. Però, fins i tot aquells voluntaris que consumien entre 1 i 5 gots a la setmana de begudes ensucrades també presentaven un 89% més risc de tenir hipertensió arterial. El consum freqüent de begudes conegudes com “light” o “diet” i de sucs de fruita naturals també es va associar a un major risc de tenir una obesitat abdominal. En aquest estudi es van analitzar les dades de 1.868 participants d’entre 55 i 80 anys sense síndrome metabòlica a l’inici de l’estudi però amb un alt risc cardiovascular. El resultats reforcen la hipòtesi que les begudes ensucrades o edulcorades i els sucs de fruita han d’estar a la cúpula de la piràmide nutricional recomanant disminuir el seu consum ja que el consum de més de 5 gots a la setmana s’associa amb el desenvolupament de la síndrome metabòlica i les alteracions que la acompanyen. S’han suggerit diferents mecanismes per explicar l’existència d’aquesta associació, sobretot per l’alt contingut en sucre i/o edulcorants que podrien alterar la flora intestinal i el metabolisme. De tota manera, els investigadors afirmen que es necessiten més estudis clínics per poder afirmar amb rotunditat aquesta associació. Aquestes dades contribueixen a afirmar la importància de seguir un patró de consum d’aliments i de begudes més propers a la dieta mediterrània per evitar la malaltia. Mentre que beure una quantitat suficient d’aigua i moderada de vi negre són hàbits propis de molts països mediterranis, mentre que les begudes ensucrades o edulcorades no.

Aquests són els principals resultats que es publiquen a la revista científica Journal of Nutrition, que han desenvolupat la doctoranda Cíntia Ferreira-Pêgo, sota el lideratge dels doctors Nancy Babio i Jordi Salas-Salvadó, director de la Unitat de Nutrició Humana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, que pertany a la Universitat Rovira i Virgili i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere i Virgili, i investigador principal de la xarxa CIBERobn de l’Institut Carlos III, de la qual també formen part també les dues investigadores, en el marc del treball PREDIMED (Prevenció amb dieta mediterrània), un estudi clínic d’intervenció nutricional, aleatoritzat, multicèntric, en paral·lel que s’ha dut a terme a l’Estat espanyol i que l’ha finançat majoritàriament l’Institut de Salut Carlos III.

One thought on “El consum freqüent de begudes ensucrades, light i sucs envasats i naturals augmenten el risc de patir síndrome metabòlica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.