Salut retira peix a Tarragona per alerta de botulisme

Una de les notícies publicades sobre la retirada de peix a Tarragona.

 

El passat 6 de desembre a diferents diaris s’anunciava que l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) havia detectat que s’havien distribuït diferents comandes de Madrilleta Vera (Rutilus rutilus) amb un elevat risc de provocar botulisme. Els diferents punts on es va donar l’estat d’alerta són:

Platja d’Aro
Lloret de Mar
Granollers
Tarragona
Salou
Badalona
Castelldefels
Illes Canàries

Aquest tipus de peix és una espècie introduïda en comptades localitats de Catalunya, on encara presenta una distribució molt reduïda. És una espècie eurasiàtica. Ha estat introduïda a moltes zones arreu del món (com ara Nord-amèrica o Nova Zelanda). És un peix sec, salat i refrigerat.

Tenint en compte l’estat d’alerta en el que ens trobem, com a mesura de protecció és important conèixer que si alguna persona disposa algun envàs del producte, és millor no consumir-lo.

Botulisme?

El botulisme un tipus d’intoxicació alimentària habitual i que pot ser mortal. S’origina després d’ingerir un aliment que conté neurotoxina produïda pel bacteria Clostridium botulinum.

Aliments més exposats?

Els principals aliments solen ser verdures i llegums enllaunades a casa o a vegades elaborades industrialment, a més dels productes derivats del porc (pernil curat, entre altres) i el peix cru o fumat.

Quins són els símptomes més comuns?

  • Pupil·les dilatades, no reactives (Midriasis).
  • Dificultats respiratòries.
  • Dolors còlics a nivell abdominal.
  • Dificultat per deglutir.
  • Visió doble.
  • Sequedat bucal.
  • Nàusees i vòmits
  • Estrenyiment
  • Debilitat generalitzada
  • Paràlisi.

Com evitar-lo?

En general als consumidors es recomana tenir precaucions amb aliments enllaunats o conservats, no menjar aliments provinents de llaunes inflades ni abonyegades o llaunes casolanes mal tancades amb aire ni embotits de dubtosa procedència.

Si els aliments es cuinen adequadament, les espores de Clostridium  botulinum es destrueixin (a 85 °C, durant -com a mínim- 5 minuts; o a 121 °C, durant 3 minuts), no sorgeix cap problema.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.