PREDIMED PLUS – Els primers resultats

PREDIMED Plus es tracta d’un assaig clínic multicèntric amb la participació de 22 centres de tot Espanya. En l’actualitat el període de reclutament de l’PREDIMED Plus ha finalitzat amb un total de més de 6800 participants aleatoritzats i ja tenim els primers resultats de la mà Dietista Nutricionista Núria Rosique Esteban i el Dr. Andrés Díaz López, treball liderat pel Professor Jordi Salas Salvadó.

No fer activitat física està associat a diferents factors de risc cardiometabòlics

Els resultats més destacables d’aquesta recerca demostren que l’augment d’una hora diària d’activitat física d’intensitat moderada-alta (caminar ràpidament, pujar escales, treballar al camp o realitzar activitats esportives) s’associa a una protecció d’entre un 3-6% de patir obesitat, diabetis, obesitat abdominal i colesterol HDL-baix.

Per contra, l’augment d’una hora diària de televisió s’associa a més presència d’aquests factors cardiometabòlics. A més, la substitució d’una hora diària de televisió per una hora d’activitat física moderada-alta protegeix d’aquests factors de risc cardiometabòlics fins i tot més que la xifra observada en avaluar cada activitat per separat.

Segons els investigadors, aquests resultats demostren la importància de crear estratègies de salut pública per prevenir aquestes malalties a través del foment de l’activitat física.

Substitueix una hora al dia de veure la televisió per activitat física i redueix el risc de malalties que poden desenvolupar problemes coronaris!

 

Què vol demostrar PREDIMED Plus?

Els millors estudis observacionals han constatat que la mortalitat per qualsevol causa creix progressivament amb un augment de pes i que aquest risc és especialment elevat per a la mortalitat cardiovascular. No obstant això, aquesta relació entre adipositat i mortalitat cardiovascular ha estat recentment objecte de controvèrsia, especialment en individus d’edat avançada, per la qual cosa necessita disposar d’estudis experimentals que puguin demostrar si una pèrdua intencional i mantinguda de pes comporta una disminució en la mortalitat cardiovascular i una menor incidència de MCV.

La finalitat és la de valorar l’efectivitat i seguretat d’una eina que permeti mitigar l’excessiva mortalitat i morbiditat cardiovascular entre les persones amb sobrepès i obesitat. L’objectiu principal és determinar l’efecte sobre la mortalitat cardiovascular d’una intervenció intensiva de pèrdua de pes basada en un patró de dieta mediterrània tradicional hipocalòrica, activitat física i teràpia conductual versus consells sobre dieta també tipus mediterrani per a la prevenció de la ECV dins el context de cures sanitàries habituals. La hipòtesi és que una intervenció intensiva sobre l’estil de vida dirigida a la pèrdua de pes i fonamentada en un patró de dieta saludable com ho és la mediterrània tradicional és una aproximació sostenible a llarg termini per a la pèrdua de pes en adults amb sobrepès i obesitat i que els canvis en estils de vida assolits exerciran un efecte beneficiós sobre la morbimortalitat cardiovascular. Així doncs, l’estudi PREDIMED-PLUS proporcionarà les evidències necessàries per poder efectuar recomanacions de salut pública per aturar la excés de morbiditat i mortalitat que comporten el sobrepès i l’obesitat.

PREDIMED-PLUS està actualment finançat amb projectes coordinats FIS i recursos procedents del CIBEROBN, tots ells procedents de l’Institut de Salut Carlos III. Rosique-Esteban N, Díaz-López A, Martínez-González MA, Corella D, Goday A, Martínez JA, Romaguera D, Vioque J, Arós F, Garcia-Rios A, Tinahones F, Estruch R, Fernández-García JC, Lapetra J, Serra-Majem L, Pinto X, Tur JA, Bueno-Cavanillas A, Vidal J, Delgado-Rodríguez M, Daimiel L, Vázquez C, Rubio MÁ, Ros E, Salas-Salvadó J; PREDIMED-PLUS investigators.. Leisure-time physical activity, sedentary behaviors, sleep, and cardiometabolic risk factors at baseline in the PREDIMED-PLUS intervention trial: A cross-sectional analysis. PLoS One. 2017 Mar 8;12(3)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.