El consum de llegums, en especial les llenties, s’ha associat a menys risc de patir diabetis

 

Un estudi liderat per la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili ha mostrat que un dels grans aliments oblidats de la nostra dieta, els llegums, protegeixen del risc de desenvolupar diabetis.

El consum de llegums s’ha recomanat per a la prevenció de malalties cròniques, com la diabetis, degut a la seva composició nutricional. Es tracta d’un aliment ric en vitamines, minerals, fibra i amb un baix índex glicèmic. Fins i tot l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) va declarar 2016 com a l’any internacional dels llegums amb l’objectiu de conscienciar a la població sobre els seus beneficis nutricionals.

Tot i així, fins al moment pocs estudis havien analitzat l’associació entre el consum de llegums i el risc de desenvolupar diabetis.

Amb l’objectiu d’incrementar el coneixement en aquest àmbit, la Unitat de Nutrició Humana liderada pel professor Jordi Salas-Salvadó, conjuntament amb altres grups d’investigació de l’estudi PREDIMED (PREvención con DIeta MEDiterránea), han volgut avaluar l’associació entre el consum de llegums, els seus diferents subtipus i el risc de desenvolupar diabetis. A més han volgut anar més enllà i també han avaluat l’efecte de substituir aliments rics en proteïnes o hidrats de carboni per llegums sobre el risc de desenvolupar aquesta malaltia.

Els resultats van en la línia d’altres estudis previs. Després de 4 anys de seguiment a més de 3.000 homes i dones amb alt risc cardiovascular, els individus amb un major consum de llegums totals –llenties, cigrons, pèsols i fesols- durant el seguiment (28,75 grams al dia) presentaven un 35% menor risc de desenvolupar diabetis en comparació amb els individus que durant l’estudi van presentar un consum baix (12,73 grams al dia). En analitzar els diferents subtipus, només el consum de llenties es va associar a un menor risc de desenvolupar aquesta malaltia.

És important destacar que el fet de substituir mitja ració al dia d’arròs, pa, patata bullida i ous per mitja ració al dia (30g en cru) de llegums, també es va associar a un menor risc.

Aquests resultats reforcen l’evidència que existia fins al moment sobre els beneficis dels llegums en la prevenció de la diabetis, malaltia que afecta a més de 400 milions de persones en tot el món segons dades del 2015.

Els investigadors remarquen la importància d’incrementar el seu consum, dins del context de la dieta mediterrània, ja que en els últims anys s’ha observat una disminució en la seva ingesta.

L’article sencer es pot trobar a la revista Clinical Nutrition: Becerra-Tomás N, Díaz-López A, Rosique-Esteban N, Ros E, Buil-Cosiales P, Corella D, Estruch R, Fitó M, Serra-Majem Ll, Arós F, Lamuela-Raventós R.M, Fiol M, Santos-Lozano J.M, Diez-Espino J, Portoles O, Salas-Salvadó J, PREDIMED study investigators. “Legume consumption is inversely associated with type 2 diabetes incidence in adults: a prospective assessment from the PREDIMED study”. Clinical Nutrition (2017). http://dx.doi.org/10.1016/j.clnu.2017.03.015

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.