L’oli de palma un enemic públic i a l’abast de tothom

 

Gairebé cada setmana salta una nova alarma social en el camp de l’alimentació. Aquest cop el famós oli de palma torna a tenir protagonisme.

D’on prové?

L’oli de palma s’elabora amb part de la polpa del fruit de la palma. El fruit de la palma és lleugerament vermell i aquest color també el té l’oli quan encara no està refinat. L’oli cru (no el refinat) de palma és una font de vitamina A i també de vitamina E.

Culinàriament per a que l’utilitzem?

Com oli de fregir o d’amanir no es sol utilitzar al nostre país. La versió refinada  d’aquest oli l’utilitzem per l’elaboració de molts productes, la majoria d’ells amb un alt grau de processament; brioixeria industrial, galetes, gelats,  margarina, mantega de cacau, entre altres.

Aquest oli a més a més s’utilitza per altres productes que no formen part del món de la cuina, com productes de neteja, cremes i altres cosmètics.

El motiu pel qual aquest producte és tant utilitzat, és pel propi bon gust, per les diferents textures que pot donar i  per ser extremadament econòmic produir-lo.

Quin és el problema de consumir-lo?

El problema no va únicament encaminat als problemes de salut amb els que s’ha associat el seu consum, el problema, va més enllà.  Aquí fem referència a un problema de sostenibilitat mediambiental. La desforestació causada per l’explotació dels camps està provocant canvis en la biosfera. Diferents boscos tropicals estan sent substituïts per camps de palmeres per produir oli.

El consum d’oli de palma ha estat relacionat de forma consistent amb un empitjorament de la salut cardiovascular, augmentant per exemple el colesterol LDL en plasma o el risc de patir diabetis mellitus tipus 2.

Per ara l’augment de la probabilitat de patir càncer no s’ha vist relacionada amb un major consum d’oli de palma en éssers humans, tot i que en estudis en animals si s’ha vist una relació amb la metàstasi. Tot i això, l’Agència Internacional per la Investigació del Càncer per ara, no inclou a les seves llistes l’oli de palma com un aliment de risc per desenvolupar càncer, degut a la falta d’evidència científica.  Cal recordar que la falta d’evidència científica no significa que l’oli de palma sigui beneficiós en aquest aspecte. Per ara no hi ha relació, ni benefici ni risc descrit.

Conclusió

Tenim un problema, un problema greu, i aquest no és degut a consumir oli de palma o deixar de consumir-lo. Cada cop hi ha menys consum d’aliments i més consum de productes, productes amb un alt grau de processament. Aquest excessiu consum d’aquest tipus de productes provoca un fort impacte ambiental i sanitari. És el moment de replantejar-nos que és el que posem dins el carret de la compra i amb això no parlo d’eliminar tots els productes processats, ni molt menys, el missatge va en la direcció de que tots els excessos són perjudicials.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.