Més sucre? Doncs paga més


El consum de sucre simple s’ha relacionat de forma consistent amb canvis en la composició corporal i un augment de pes. Cal recordar que l’obesitat ha estat relacionada amb un augment del risc de patir diferents malalties, com alguns tipus de càncer. Limitar el consum de sucre és una mesura adequada prevenir canvis de composició corporal, caries entre altres malalties diferents.

La última recomanació ferma de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) és reduir el contingut de sucres simples a menys del 10% de la ingesta calòrica total. Tot i que hi ha una recomanació condicional de procurar reduir-los a menys del 5% del valor calòric total de la dieta. És a dir que si un individu necessita diàriament 2000 kcal, la recomanació estableix que no superi els 10-20 grams al dia.

Ahir dilluns 1 de maig va entrar en vigor l’impost sobre les begudes ensucrades a Catalunya. Aquesta iniciativa del Govern és deguda en principi a les declaracions de la mateixa OMS. L’impost afectarà de la següent manera: Les begudes que tinguin de 5-8 grams per cada 100 mil·lilitres tindran una taxa de 0.08 cèntims per litre.  Les que tinguin més, tindran una taxa de 0.12 cèntims per litre. És a dir que per cada dos litres de producte el prou podria arribar a pujar 24 cèntims. La recaptació de diners estimada és de xifres milionàries.

El problema està en el sucre en si mateix? Li hem de tenir pànic? L’hem de prohibir?

No. S’ha de controlar la seva ingesta de forma estricte. Ja que el consum actual és desorbitat. El sucre actualment és l’enemic per molta gent, segons molts professionals és el nou verí ocult dels aliments. És certa aquesta afirmació? En part se’ls hi podria donar la raó ja que hi ha productes que tenen quantitats desorbitades. La gran majoria productes amb un alt grau de processament, galetes, brioixeria, postres làctics en son bons exemples. A més a més de forma majoritària els productes més ensucrats son els que en la seva composició tenen altres components que deixen molt que desitjar com els greixos vegetals hidrogenats  com l’oli de palma.

De totes formes, en el cas dels làctics hi ha evidència científica que demostra que durant la infància aquells nens que prenen iogurt ensucrat globalment tenen un consum inferior de sucre i una millor qualitat de la dieta. A més a més existeix un altre població feta sobre una cohort francesa que demostra que aquelles persones que afegeixen sucre al iogurt, solen afegir més quantitat de la que s’hi afegeix de manera industrial.

Unes bones recomanacions per la població general serien:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.