Nova polèmica entre els productes làctics i les begudes vegetals

Les begudes vegetals no són substituts dels productes làctics.
Les begudes vegetals no són substituts dels productes làctics.

 

Les comparacions entre els productes làctics i les begudes vegetals (mal anomenades llets vegetals) ha arribat a un extrem. La població confon el concepte de tal forma que creu que aquest nou grup d’aliments poden ser substituts dels productes làctics com la llet o bé el iogurt. El consum de les begudes vegetals en comptes d’estar promogut per especialistes del món de la nutrició, aplicant resultats científics, està sent promocionat per personatges que actuen donant opinions sense fonament científic i per moviments d’estils de vida que actualment estan de moda, com el veganisme, filosofia de vida totalment saludable, sempre i quant és faci correctament.

El malentès comença en comentaris com: – Els làctics no són imprescindibles, pots utilitzar begudes vegetals per cobrir els requeriments de calci (Ca)- .

Els productes làctics no son essencials, ningun aliment és essencial. El problema recau en que per cobrir els requeriments de Ca els producte làctics com la llet, el iogurt o el formatge faciliten molt la feina.

Exemple:

El consum de dos iogurts al dia aporta aproximadament 350 mg de Ca. Tenint en compte que un adult sa requereix aproximadament de 800 mg/dia de Ca, el consum d’una ració de làctics cobriria més del 40% dels requeriments nutricionals del micronutrient. Per poder substituir el Ca provinent del consum d’un got de llet o de dos iogurts cal consumir aproximadament: 376 gr de nous/dia o 181 gr d’avellanes/dia o 600 gr de molls/dia o 700gr de seitons / dia o 400gr d’espinacs crus/dia.

Les begudes vegetals tenen un 40% menys de nutrients i de forma general un contingut en sucre simples desorbitats, algunes d’elles iguals que alguns refrescs.  Els atacs contra el consum de productes làctics no estan justificats, ni recolzats per las ciència. Per aquest mateix motiu la Unió Europea proclama que les begudes vegetals no podran ser anomenades llets vegetals.

La ciència de forma consistent a pogut desmuntar els diferents mites al voltant del consum de làctics. Mites com que el consum de llet i iogurt està associat amb un increment del risc de patir càncer, mucositats, asma, problemes respiratoris i un increment del greix corporal.

No és normal que el pes de la ciència quedi trepitjat per opinions no científiques de personatges, gurus que fan “mal ús” de blogs i xarxes socials, no es normal que el consum de productes que demostren ser saludables pel ser humà s’estiguin deixant de consumir.

Si la teva filosofia de vida t’ho permet, consumeix 3 racions de làctics al dia, en forma de llet, iogurt i formatge, en la seva versió original, sense ser ni ensucrats ni descremats. Si pel motiu que sigui no en pots/vols consumir, no caiguis en l’error de buscar la resposta per internet, acut a un Dietista-Nutricionista col·legiat per a que t’assessori.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.