Medicant a la població per interessos econòmics

Seguir una dieta controlada en greix saturat, enriquida en fibra, proteïna de soja, esterols vegetals i ametlles redueix el colesterol de manera similar als fàrmacs que s’utilitzen amb aquesta finalitat.

 

 

El poder de seguir una alimentació saludable per la prevenció dels problemes cardiovasculars no està lo suficientment promoguda. En aquest text poso l’exemple de la medicació en pacients que tenen problemes amb els nivells de colesterol plasmàtic. Tot i que sembla ser que el colesterol no és un dels millors marcadors per definir la salut cardiovascular de la població, la falta de control d’aquests nivells seguint una alimentació equilibrada sol quedar en segon lloc, ja que desgraciadament és més senzill receptar “la pastilleta” per controlar l’alteració.

Els efectes de la fruita seca sobre la protecció cardiovascular semblen estar altament demostrats. Tot i això, encara la població general i els mitjans de comunicació no acaben de promoure el seu consum ja que temen un possible increment de pes associat al seu consum de fruits secs.

En un recent estudi dut a terme per investigadors de la Universitat de Toronto es va comparar l’efecte sobre els nivells de colesterol sobre 2 tipus d’intervencions dietètiques diferents: una dieta baixa en greix saturat i una intervenció dietètica intensiva que consistia en incrementar el contingut de fibra, esterols vegetals, proteïna de soja i ametlles a la dieta, tots ells aliments o components alimentaris que han demostrat el seu poder hipocolesterolemiant. A més a més es controlava el contingut de greix saturat de la dieta. Els resultats han estat clars: el poder demostrat en la disminució del colesterol de tots aquests aliments junts ha estat igual d’efectiu que introduir tractament farmacològic .

Així doncs, de nou els fruits secs demostren ser un mitjà eficaç per aconseguir la reducció dels nivells de colesterol en sang i aconseguir així un menor risc de patir un infart.

El Dr. Ros ha comparat en individus hipercolesterolèmics (individus amb xifres elevades de colesterol en sang) quins efectes té una dieta tipus mediterrània enfront d’una dieta rica en nous. Un cop més es va demostrar aquest nou efecte protector de les nous. A més de promoure un millor perfil lipídic, van observar que els vasos sanguinis responien millor a situacions d’estrès. Els resultats van mostrar que la dieta enriquida en nous provocava una millora elasticitat vascular; és a dir, que després del consum de nous, les nostres artèries i venes reaccionaven millor davant la demanda de sang de l’organisme, dilatant-se per afavorir així el flux sanguini. A més, la dieta rica en nous s’associava també a una disminució de les anomenades molècules d’adhesió, és a dir molècules relacionades amb la formació de la placa d’ateroma, causant de l’obstrucció vascular.

Cada vegada som més els investigadors que intentem promoure el consum de fruits secs degut als beneficis demostrats. A més a més les dades actuals demostren que el consum de fruita seca no s’associï a un increment de pes, fet que preocupa a la població, sinó més aviat al contrari, alguns estudis demostren reduccions del pes associades al seu consum.

Consumeix diàriament un grapat de fruits secs, i si pot ser, en la seva versió crua.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.