La presidenta del CoDiNuCat ha defensat la importància del dietista-nutricionista en l’atenció primària al Parlament de Catalunya

Comissió de Salut i menbres i col·laboradors de la Junta de Govern del CoDiNuCat
  • “El dietista-nutricionista és una inversió en salut perquè prevé les malalties que són molt costoses per al sistema públic de salut”.
  • Estalvia costos substancials en medicaments, visites mèdiques i ingressos hospitalaris.

 

La Presidenta del Col•legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya, la Dra. Nancy Babio, ha destacat la importància d’incorporar el dietista-nutricionista (D-N) a l’atenció primària per prevenir malalties cròniques com l’obesitat, la diabetis de tipus 2, la hipertensió arterial i el càncer, en la compareixença que s’ha celebrat avui al Parlament de Catalunya, a la Comissió de Salut, davant dels representants dels grups parlamentaris. 

 

En la seva intervenció ha aportat dades molt rellevants: a Catalunya, segons l’enquesta de Salut de Catalunya:

  • Més del 50% dels adults pateixen excés de pes
  • El 24% de la població té la pressió arterial alta
  • El 20,9%, el colesterol elevat
  • El 7,4%, diabetis
  • El 10,9%, anèmia.

 

Ha destacat que la prevalença d’excés de pes en els infants és alarmant i que, a causa d’això;

“per primera vegada, els nens i nenes d’avui viuran menys que els seus pares per l’avenç de les malalties cròniques derivades de l’obesitat”.

 

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), sis de cada deu malalties estan relacionades amb l’alimentació: hipertensió arterial, consum d’alcohol, colesterol elevat, deficiència de ferro, sobrepès i obesitat i diabetis. La Nancy Babio ha afegit que la mateixa OMS destaca que “la prevenció de l’obesitat i de les malalties cardiovasculars han de ser una prioritat de la salut pública” i en recomana el control mitjançant un tractament integral i multidisciplinari i amb la implicació de diversos professionals de la salut entre els quals destaca el dietista-nutricionista.

S’ha referit també a diversos estudis internacionals i nacionals que avalen que la incorporació del D-N en l’atenció primària estalvia costos substancials en medicaments, visites mèdiques i ingressos hospitalaris

 

A Nova Zelanda: per cada dòlar invertit en tractament dietètic es produeix un estalvi de 6,40 dòlars en medicaments i en atenció hospitalària.

 

L’Associació Holandesa de Dietistes afirma, en un estudi fet l’any 2012, que cada euro invertit en un tractament dietètic suposa un estalvi de fins a quatre euros en altres costos de salut.

 

“Un tractament dietètic adequat és essencial en la promoció de la salut, en la prevenció i el tractament d’aquestes malalties cròniques”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.