Càries dental? Com podem evitar-la?

 

Amb la col·laboració de la Dra. Andrea Travieso, l’article d’aquesta setmana va dirigit a una de les malalties més silencioses que afecta a la salut bucal de la població adulta, i sobretot a la dels més petits de la casa.

La càries dental és una de les malalties d’origen infecciós de major prevalença a la nostra societat i un dels principals problemes de salut pública a nivell mundial.

La etiologia o causa directa de la càries és multifactorial, existeixen tres factors essencials els quals faciliten la seva aparició, com són: el hoste, els microorganismes i sens dubte la dieta.

A Catalunya, segons les dades més actualitzades del Comitè d’Experts per a la Higiene Dental i el Control i la Prevenció de la Càries de la Generalitat de Catalunya, més del 60% dels nens i nenes de 6-14 anys pateixen d’aquesta malaltia. A causa de la seva elevada prevalença, els alts costos del tractament i  rehabilitació han sigut necessàries diverses intervencions preventives.

Què fa que augmenti el risc de presentar càries?

Existeixen diversos factors contribueixen a l’aparició de les càries:

En primer lloc parlarem de la ingesta de aliments.

Un elevat consum en la nostra dieta de sucres simples, tal i com sucs, begudes carbonatades, llaminadures, galetes, sucre de les fruites etc… i encara més si existeix una ingesta entre hores augmenta el risc de patir càries.

Convé remarcar que després d’ingerir qualsevol aliment, en aquell moment a la cavitat oral es dona un interval de medi àcid en el que les bactèries aprofiten per desmineralitzar l’ esmalt de les dents, per lo que a més ingestes més estona exposats a una acidesa al medi. Per tant, seria convenient raspallar-se les dents després dels àpats abans de que hagin passat 30 minuts.

En quant a l’alimentació en nounats, els estudis epidemiològics demostren que la lactància materna, afavoreix el desenvolupament físic i nutricional i suposa uns avantatges psicològics, socials, econòmics i ambientals considerables. A més a més, s’ha evidenciat que disminueix significativament el risc de patir un important número de malalties cròniques i agudes. Així doncs, la lactància materna per si sola no resulta cariogènica. Tot i això, diversos estudis han demostrat que, en combinació amb altres carbohidrats o administrada amb alta freqüència per la nit o a demanda del nen, s‘associa a un increment del risc de càries precoç.

Un altre factor important és la capacitat que te la saliva a neutralitzar el medi àcid que és dona a la boca rere la ingesta de aliments. Quant més àcida és la nostra saliva més capacitat cariogènica presentem. És important no picar entre hores, per  evitar que es donin moltes etapes de acidificació amb la consegüent desmineralització. Per altre banda, una de les funcions de la saliva també és neutralitzar les bactèries de la cavitat bucal, per lo que en persones que consumeixin alcohol, tabac, pateixin trastorns de les glàndules tiroides, altres malalties o tractaments mèdics que provoquen sequedat bucal, pateixen un risc augmentat de que apareguin càries.

Com aspecte més important a tenir en conte en la aparició de lesions de caries és la falta de higiene oral i falta de l’hàbit de raspallat.

La falta de raspallat és augmenta el risc de forma significativa de patir càries. El raspallat de les dents es recomana fer entre 2 ó 3 cops al dia amb un dentífric amb una concentració adequada de fluor.

Com a recomanacions per evitar la aparició de caries destacaríem:

  • Vigilar la alimentació (evitar sucres i carbohidrats simples refinats)
  • Vigilar el número de ingestes.
  • Acudir al dentista un mínim de 1 o 2 cops a l’ any.
  • Raspallat diari amb un mínim de 2-3 cops al dia.
  • Aplicació de fluor diàriament amb el dentífric o col·lutori, o bé a la consulta dental per part del professional.

Un altre recomanació, però en aquest cas alimentària, seria que si no disposem de un raspall a mà per fer una correcte higiene, podem utilitzar les propietats d’alguns aliments per disminuir el risc d’erosió de l’esmalt per l’acció de les bactèries bucals. Els aliments amb més evidència científica són els làctics fermentats, però, sobretot el formatge curat.  Degut a diferents mecanismes com l’estimulació de la secreció de saliva o l’impediment de canvis bruscos del pH fan que el risc d’aparició de càries disminueix. Per tant, el consum d’un petit tros de formatge, en especial, curat per postres pot ser una bona opció per acabar els àpats principals.

La millor manera de prevenir aquest gran problema existent a la població és la informació que es transmet a la població. Els missatges de salut pública han de ser clars i contundents. Millorar la educació bucal a les cases, centres educatius, pediatres, educadors, pares de família, metges de capçalera i experts en nutrició és un deure per tal  d’augmentar la atenció a la salut dental i reduir el risc de càries, sobre tot en nens i adolescents.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.