Malaltia renal crònica, control dietètic i probiòtics

 

La malaltia renal crònica (MRC) és un terme genèric que agrupa les malalties que afecten la funció renal. La MRC constitueix un factor de risc independent de patir una malaltia cardiovascular o bé de mortalitat per totes les causes.

Totes les guies han confirmat la definició de MRC com la presència durant almenys 3 mesos de:

  • Un filtrat glomerular inferior a 60 ml/min/1.73m2
  • Lesió renal (definida per la presència de anormalitats estructurals o funcionals del ronyó que puguin provocar un descens del filtrat glomerular.

Una lesió al ronyó posa en manifest diferents alteracions a l’organisme, com per exemple, albuminúria, alteracions al sediment urinari. A més a més és molt important tenir en compte el factor duració per distingir si es tracta d’una malaltia renal aguda o bé d’una crònica. La prevalença de malaltia està entorn al 9.2% en població de més de 18 anys i d’un 21% en població que acudeix a consultes d’atenció primària.

La dieta necessita canvis a mesura que la MCR progressa, si aquest no es modifica, el pacient pot desenvolupar una malnutrició. La malnutrició apareix entre un 30-44% dels pacients que pateixen la malaltia.

Els objectius nutricionals són:

  • Endarrerir la progressió de la MCR.
  • Prevenir les complicacions minerals i òssies i l’anèmia.
  • Mantenir la massa muscular.
  • Corregir o prevenir l’acidosi metabòlica.
  • Controlar la hipertensió arterial.
  • Proporcionar un pla nutricional individualitzat

El pacient renal necessita recolzament professional per tal d’ajustar la seva alimentació. El consell dietètic d’un dietista-nutricionista detectarà els problemes alimentaris que poden agreujar la malaltia i per altre banda disminuir el risc d’evolució prematura. És important destacar que no es tracta d’incloure uns aliments o uns altres, sinó de seguir el patró alimentari adequat i quedar adherit a ell al màxim possible.

 

Quin paper dels probiòtics i prebiòtics?

En la ERC es produeix un canvi en els microbis de l’intestí que pot induir a un empitjorament de la resposta immunològica i conseqüentment això podria provocar un augment de la proliferació de bactèries patògenes per l’organisme.

En els temps que corren la ciència avança ràpidament i són ja diferents soques de bactèries les que s’estan estudiant per la prevenció d’infeccions en malalts de MRC. Actualment les soques més destacades son els Streptococcus, els Enterococcus, els Lactobacillus i el grup de les Bifidobacteries. Tot i que la evidència per ara és limitada s’obre una nova via d’actuació pel tractament de les complicacions de la MRC.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.