La nova consulta hospitalària: deficiències nutricionals en menors d’edat per seguir una dieta vegana sense supervisió sanitària

 

Els dietistes-nutricionistes alerten del risc que suposa que els menors d’edat segueixin dietes veganes sense supervisió professional sanitària.

Uns 450 professionals de la nutrició i la dietètica van abordar aquest nou tema candent a Reus (Tarragona) coincidint amb les VI Jornades del Codinucat i el II Congrés de la Societat catalana d’alimentació i dietètica clínica, amb participació europea.

L’alimentació infantil i el veganisme, van ser abordats en diferents taules rodones, debats i conferències, degut a que s’ha detectat un gran augment de dietes vegetarianes dutes a terme sense el seguiment d’un professional sanitari. A més a més aquestes tendències s’ha vist que freqüentment s’imposen als menors de la casa, és a dir es transmeten al nucli familiar sense supervisió,

Tant sols una de cada set persones fa aquesta dieta supervisada

La jornada es va centrar amb el lema ‘Moderant el missatge en dietètica i nutrició’, amb l’objectiu que “les persones no estiguin tan alarmades” i evitar missatges negatius com els generats recentment amb els lactis i la carn vermella vinculada amb el càncer, el peix amb el mercuri, el sucre i el gluten.

Una dieta variable i equilibrada hauria de contenir un 70% d’aliments d’origen vegetal com verdures, fruites, llegums i fruits secs i un 30% animal, lactis, peixos, carns magres i ous, sobretot, i per que sigui saludable ha de tenir “tots aquests grups d’aliments, sense excloure’n cap”. Una dieta vegetariana o vegana també pot ser 100% saludable tot i que és cert que degut a les tradicions i tendències alimentàries actuals, fa que sigui més complicat cobrir els requeriments d’alguns nutrients. És per aquest motiu que es recomana abans de començar-ne una, estar ben assessorat.

S’ha observat que quan hi ha una exclusió d’un aliment indispensable, cal complementar-lo, ja que poden aparèixer dèficits a llarg termini que no es detecten en les analítiques fins que apareix una complicació per a la salut. Un exemple clar és el dèficit de vitamina B12, que té conseqüències molt importants sobre el sistema nerviós central.

Per aquest motiu s’ha alertat del “risc” per a la salut de seguir dietes veganes sense la supervisió d’un dietista-nutricionista, risc que encara incrementa més quan es tracta de menors en edat de creixement.

Les jornades varen estar organitzades per la Dra. Nancy Babio presidenta del Col·legi de dietistes-nutricionistes de Catalunya (Codinucat) y de la Societat catalana d’alimentació i dietètica clínica.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.