Controvèrsia amb els llegums amb el càncer i la malaltia cardiovascular

Fins a la data, tot i que els llegums han estat considerades com un dels factors dietètics que poden oferir protecció contra la malaltia cardiovascular (MCV) i diferents tipus de càncer, que el 2012 van representar 17,5 i 8,2 milions de morts a tot el món, respectivament, l’associació entre llegums i mort per MCV o càncer amb prou feines ha estat estudiada.

Per tal d’augmentar el coneixement en aquesta àrea, els investigadors del CIBEROBN, en col·laboració amb altres grups de recerca de l’estudi PREDIMED, han avaluat l’associació entre el consum de llegums totals i els seus diferents subtipus i el risc de mortalitat per MCV, càncer i per totes les causes en individus amb alt risc cardiovascular.

Els investigadors han analitzat 7.212 participants amb alt risc de malaltia cardiovascular després de sis anys de seguiment. Els resultats han revelat que en comparació amb aquells individus amb un menor consum de lleguminoses totals – llenties, cigrons, mongetes i pèsols aquells individus amb un consum més alt tenien un 49% menor risc de mortalitat per càncer. Pel que fa a les diferents espècies de llegums, les llenties es van associar amb un 37% menor risc de mortalitat per càncer. Per contra, aquells participants amb un major consum de llegums i particularment mongetes durant el seguiment en comparació amb aquells individus amb un consum menor, tenien un major risc de mortalitat per malaltia cardiovascular.

 

L’efecte protector del consum total de llegums i llenties sobre el risc de mortalitat per càncer es pot explicar per diversos mecanismes potencials, entre els quals el més important sembla ser el seu alt contingut de polifenols, predominantment àcids fenòlics i flavonoides. A més, els llegums són una bona font de fibra dietètica, vitamina E i B, seleni i lignans, tots components dietètics amb reconegudes accions contra el càncer.

Segons els investigadors d’aquest estudi, els resultats contradictoris en relació a la mortalitat per càncer i malaltia cardiovascular, són importants, i els professionals de la salut han de conèixer els possibles beneficis i perills del consum de llegums i, especialment, les mongetes. “Una pregunta que els genera, llavors, és si algunes persones són més propenses a efectes del consum de llegums, o de determinats llegums, com podrien ser les mongetes que es van associar a un major risc de mortalitat per malaltia cardiovascular.

Calen futures investigacions per poder respondre a aquest interrogant “, aclareixen els especialistes. L’estudi, publicat a la revista científica Clinical Nutrition al febrer de 2018, ha estat dirigit per Christopher Papandreou i la Dra. Nerea Becerra-Tomás, investigadors postdoctorals a la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili, i el professor Jordi Salas-Salvadó, investigador principal del CIBEROBN, cap de la Unitat de Nutrició Humana i Director Clínic de Nutrició en el Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari de Sant Joan a Reus, tots dos membres de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV).

 

Referencia:

Papandreou C, Becerra-Tomás N, Bulló M, Martínez-González MÁ, Corella D, Estruch R, Ros E, Arós F, Schroder H, Fitó M, Serra-Majem L, Lapetra J, Fiol M, Ruiz-Canela M, Sorli JV, Salas-Salvadó J. Legume consumption and risk of all-cause, cardiovascular, and cancer mortality in the PREDIMED study. Clinical Nutrition (2018). DOI: 10.1016/j.clnu.2017.12.019

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.