Menjar ràpid s’associa a un major risc de tenir uns nivells alts de triglicèrids en sang

Un estudi suggereix que menjar ràpid augmenta en un 59% el risc de hipertrigliceridèmia, un factor de risc per a la malaltia cardiovascular.

 

El grup d’investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i del CIBEROBN (Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición) ha valorat la relació entre la velocitat d’ingesta en els principals temps de menjar amb el risc de patir hipertrigliceridèmia en persones d’avançada edat amb elevat risc cardiovascular, observant que a major rapidesa a l’hora de menjar més risc existia de presentar triglicèrids elevats en sang. En el treball publicat a la revista Nutrients al gener de 2019, els investigadors van observar que, en comparació amb els participants que menjaven a una velocitat més lenta, aquells que van reportar menjar més ràpidament van presentar un 59% més de risc de patir hipertrigliceridèmia (un factor de risc de malaltia cardiovascular). Aquest estudi ha estat realitzat en el marc de l’estudi PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània) amb la participació de 792 voluntaris del centre Reus-Tarragona, els quals van ser reclutats a través dels Centres d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut de les comarques de Tarragona. Els investigadors atribueixen aquest augment del risc de tenir valors elevats de triglicèrids en sang al fet que una ingesta ràpida d’aliments afavoriria una sensació tardana de sacietat. D’aquesta manera, les persones continuarien menjant a causa de la manca de sacietat, tot i haver cobert les seves necessitats energètiques i nutricionals. A més, la ingesta d’una gran quantitat d’energia durant un període curt de temps, afavoriria pics més sostinguts en la glucosa plasmàtica i de la insulina, la qual cosa podria estimular la producció de greixos al fetge i, per tant, produir un augment dels nivells de triglicèrids en plasma. Considerant els resultats observats, els investigadors han conclòs que les estratègies d’intervenció dirigides a disminuir la velocitat en la ingesta d’aliments podrien ser útils per combatre les malalties cardiometabòliques.L’estudi ha estat coordinat per la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV i l’ha realitzat la investigadora predoctoral Indira Paz-Graniel i ha sigut liderat per la Dra. Nancy Babio, professora agregada del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili i investigadora adscrita al CIBEROBN i el catedràtic Jordi Salas-Salvadò, director de la Unitat de Nutrició Humana del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili, Director Clínic de Nutrició del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari de Sant Joan de Reus, investigador principal CIBEROBN tots membres de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere i Virgili (IISPV).

Paz-Graniel, I.; Babio, N.; Mendez, I.; Salas-Salvadó, J. Association between Eating Speed and Classical Cardiovascular Risk Factors: A Cross-Sectional Study. Nutrients 2019, 11, 83. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/1/83
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.