Dieta, àcid úric i risc de patir hiperuricèmia

Tenir l’àcid úric elevat al plasma (a la sang) és una alteració metabòlica que pot conduir a problemes de salut greus, alguns d’ells crònics. Segons estudis epidemiològics, la prevalença d’hiperuricèmia en les darreres dècades ha augmentat ràpidament a tot el món.

Patir aquesta alteració s’ha associat amb un major índex de massa corporal (IMC) i una major circumferència de la cintura (1,2). En persones obeses, es recomana mesurar de manera rutinària els nivells d’ àcid úric del plasma per prevenir la hiperuricèmia (concentracions elevades d’àcid úric a la sang). En la majoria dels casos, les investigacions epidemiològiques han considerat el rang anormal quan la concentració d’àcid úric és superior o igual a 6 mg/dl en dones i 7 mg/dl en homes (3).

La hiperuricèmia, no s’associa només a un major risc de patir gota, sinó també amb diversos factors de risc cardiovascular com la pressió arterial elevada (4), la hipertrigliceridèmia (5) i la disminució de la funció renal (6) i les següents malalties prevalents: diabetis mellitus tipus 2 (T2D) (7), hipertensió (8), lobesitat (9), síndrome metabòlica (MetS) (10) i malaltia cardiovascular (CVD) (11) (12).

Com podem controlar a nivell dietètic els nivells d’àcid úric?

Basant-nos en l’evidència científica que hi ha fins al moment, hem de destacar que el tractament farmacològic (al·lopurinol i febuxostat) és el que juga un paper fonamental en la disminució dels nivells d’àcid úric. No obstant, podem evitar/limitar el consum de certs aliments que semblen incrementar els nivells d’àcid úric. És important destacar, que el nivell d’evidència al respecte, no és molt alt, i la gran majoria de resultats s’han obtingut d’estudis d’intervenció amb mostres petites o bé d’estudis observacionals o opinions d’experts.

No obstant amb l’evidència actual hem elaborat la següent taula en la que s’indica quins aliments estarien més i menys aconsellats per mirar de prevenir alteracions en els nivells d’àcid úric plasmàtics:

Evitar Limitar Encoratjar
Vísceres (ronyons, fetges, cervells, etc.) Carn vermella (porc, vedella, corder)

Marisc

Productes làctics descremats
Refrescos endolcits amb xarop de blat de moro Sucs naturals

Refrescos en general

Brioixeria/Postres processats

Sal de taula

Sucre blanc o morè

Verdures, hortalisses i fruites
Alcohol    

És important destacar que actualment s’estan fent investigacions per conèixer la relació entre el consum de diferents grups alimentaris i el risc de patir hiperuricèmia en persones d’avançada edat amb obesitat i síndrome metabòlic.

 

  1. Tanaka K, Ogata S, Tanaka H, et al. The relationship between body mass index and uric acid: a study on Japanese adult twins. Environ Health Prev Med. 2015;20:347–53.
  2. Wang H, Wang L, Xie R, et al. Association of Serum Uric Acid with Body Mass Index: A Cross-Sectional Study from Jiangsu Province, China. Iran J Public Health. 2014;43:1503–9.
  3. Zhu Y, Pandya BJ, Choi HK. Prevalence of gout and hyperuricemia in the US general population: The National Health and Nutrition Examination Survey 2007-2008. Arthritis Rheum. 2011;63:3136–41.
  4. Masuo K, Kawaguchi H, Mikami H, et al. Serum Uric Acid and Plasma Norepinephrine Concentrations Predict Subsequent Weight Gain and Blood Pressure Elevation. Hypertension. 2003;42:474–80.
  5. Conen D, Wietlisbach V, Bovet P, et al. Prevalence of hyperuricemia and relation of serum uric acid with cardiovascular risk factors in a developing country. BMC Public Health. 2004;4:9.
  6. Desai RJ, Franklin JM, Spoendlin-Allen J, et al. An evaluation of longitudinal changes in serum uric acid levels and associated risk of cardio-metabolic events and renal function decline in gout. Shimosawa T, editor. PLoS One. 2018;13:e0193622.
  7. Dehghan A, van Hoek M, Sijbrands EJG, et al. High Serum Uric Acid as a Novel Risk Factor for Type 2 Diabetes. Diabetes Care. 2008;31:361–2.
  8. Perlstein TS, Gumieniak O, Williams GH, et al. Uric Acid and the Development of Hypertension. Hypertension. 2006;48:1031–6.
  9. Ali N, Perveen R, Rahman S, et al. Prevalence of hyperuricemia and the relationship between serum uric acid and obesity: A study on Bangladeshi adults. Bjornstad P, editor. PLoS One. 2018;13:e0206850.
  10. Lee Y-B, Jun JE, Lee S-E, et al. Utility of Serum Albumin for Predicting Incident Metabolic Syndrome according to Hyperuricemia. Diabetes Metab J. 2018;42.
  11. Zhang C, Jiang L, Xu L, et al. Implications of Hyperuricemia in Severe Coronary Artery Disease. Am J Cardiol. 2018;
  12. Strazzullo P, Puig JG. Uric acid and oxidative stress: Relative impact on cardiovascular risk. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2007;17:409–14.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.