Les dietes veganes incrementen el risc de fractures òssies

És el resultat d’una recent publicació científica que revisa l’evidència de 20 estudis observacionals on miren la relació entre seguir una dieta vegetariana o vegana en comparació a una dieta omnívora.

El nombre de persones que segueixen aquest tipus de dietes ha incrementat de forma considerable durant els darrers anys. Les dietes vegetarianes (ovo, lacto i ovo-lacteo-vegetarianes) i veganes s’han associat de forma significativa amb potencials beneficis sobre la salut. No obstant l’impacte d’aquest tipus de dietes en relació a la salut òssia no està del tot clar.

Els investigadors que van dur a terme aquesta investigació van avaluar 20 estudis observacionals que incloïen un total de 37.134 participants. Els resultats mostren que aquelles persones que seguien una dieta vegetariana (ovo, lacto i ovo-lacteo-vegetariana) o vegana, en comparació amb els individus que seguien una dieta de caràcter omnívor tenien una menor densitat mineral òssia, és a dir, menor quantitat de minerals que formen els ossos com el calci o el fòsfor. A més a més, les dietes veganes també es van associar amb un major risc de fractures òssies. En canvi, en les persones que seguien una dieta vegetariana aquesta relació no es va observar.

Els individus que seguien aquest tipus de dietes feien menys activitat física i tenien una menor ingesta de calci, factors que podrien explicar el mecanisme pel qual s’ha vist aquest resultat.

Tot i que el resultat d’aquest estudi és clínicament rellevant no es pot atribuir una relació de causa-efecte, per tant és necessiten més estudis per confirmar el resultat observat.

Les dietes vegetarianes i veganes s’han de fer sota supervisió d’un dietista-nutricionista per tal d’assegurar la ingesta de tots els nutrients i evitar les possibles conseqüències negatives respecte a la salut dels ossos.

 

Referència bibliogràfica: Iguacel I, Miguel-Berges ML, Gómez-Bruton A, Moreno LA, Julián C. Veganism, vegetarianism, bone mineral density, and fracture risk: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2019 Jan 1;77(1):1-18. doi: 10.1093/nutrit/nuy045

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.