Les persones obeses perceben menys els sabors

Investigadors de la Universitat de València conjuntament amb el Human Nutrition Research Center de Boston han demostrat per primera vegada l’associació entre l’obesitat i una menor capacitat de percebre els sabors. Aquesta és la principal conclusió després d’analitzar a 381 homes i dones d’entre 55 i 75 anys.

Estudis previs ja havien observat una associació entre l’obesitat i cadascun dels cinc sabors reconeguts internacionalment (dolç, salat, amarg, àcid i umami), analitzats de forma separada. Aquesta és la primera vegada que s’associa aquesta malaltia metabòlica amb la puntuació en la percepció total de tots els sabors. Es tracta d’uns resultats molt importants ja que posen de manifest la necessitat de tenir en compte la capacitat de percepció dels diferents sabors per part de cada persona a l’hora de pautar dietes per prevenir o tractar l’obesitat.

És important destacar que degut al disseny de l’estudi no és pot establir una relació de causa-efecte, i per tant, es necessiten estudis longitudinals (seguint als participants al llarg del temps) per tal de confirmar-los. No obstant, prèviament s’ha demostrat que les papil·les gustatives de ratolins obesos es veuen destruïdes possiblement per la inflamació que acompanya l’obesitat. En aquest sentit, en els últims temps s’està hipotetitzant que una menor capacitat de percebre els sabors en determinades persones pot produir una major ingesta d’aliments per aconseguir que arribi al cervell la informació suficient de sabor per desencadenar senyals de sacietat i que així es pari de menjar.

Així doncs, l’elaboració de dietes no només haurien de ser saludables, sinó també més saboroses i personalitzades a les preferències de cada persona per tal d’aconseguir una major adherència.

 

Referència: Oscar Coltell, José V Sorlí, Eva M Asensio, Rebeca Fernández-Carrión, Rocío Barragán, Carolina Ortega-Azorín, Ramon Estruch, José I González, Jordi Salas-Salvadó, Stefania Lamon-Fava, Alice H Lichtenstein, Dolores Corella Association between taste perception and adiposity in overweight or obese older subjects with metabolic syndrome and identification of novel taste-related genes https://academic.oup.com/ajcn/advance-article-abstract/doi/10.1093/ajcn/nqz038/5475744?redirectedFrom=fulltext

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.