La paleodieta (dieta dels homes de les cavernes) s’ha associat a un biomarcador relacionat amb les malalties del cor

Les persones que segueixen la dieta Paleo tenen a la sang dues vegades més quantitat d’un biomarcador estretament relacionat amb la malaltia cardíaca, segons un estudi important que examina l’impacte de la dieta sobre les bactèries intestinals.

La dieta Paleo es basa en la hipòtesi que el genoma humà no està adaptat a consumir segons quins productes de l’agricultura. Com a conseqüència, es caracteritza per defensar/promoure el consum de carn, peix, ous, vegetals i fruits secs; limitar el consum de fruita; i excloure el consum de cereals, llegums, productes làctics, sucres refinats i aliments processats. Degut a l’increment de seguidors i defensors d’aquesta dieta, investigadors de la Universitat Edith Cowan van voler estudiar els efectes d’aquesta dieta sobre la salut.

L’estudi va incloure 22 participants que seguien estrictament la dieta Paleo, 22 participants que seguien una pseudo-paleo dieta i 47 participants que seguien una dieta en funció de les recomanacions nacionals d’Austràlia (grup control). Els resultats van mostrar que els individus que seguien de forma estricta la paleo dieta, presentaven uns nivells sanguinis de TMAO més elevats, en comparació als que seguien una pseudo-paleo dieta o una dieta control. Aquesta molècula orgànica es produïda per les bactèries de l’intestí i està associada a un major risc de patir malalties del cor (principal causa de mortalitat al món). A més a més, els individus que seguien de forma estricta la dieta Paleo, també presentaven una composició diferent de bacteris en la seva microbiota, caracteritzada per la presència de major nombre de gèneres productors de TMA Hungatella i menor gènere de bacteris beneficiosos.

Com s’ha comentat anteriorment, la dieta Paleo exclou els cereals de tots els tipus i actualment es coneix que els cereals integrals són una font important de fibra, vital  per al manteniment de la salut de les bactèries que tenim a l’intestí. Com que la molècula TMAO es produïda als intestins, l’absència de cereals integrals pot produir canvis suficients a nivell de la població de bacteris que resultaran en una major producció d’aquest component. A més a més, la dieta Paleo inclou grans quantitats de carn vermella, la qual conté un precursor de la TMAO.

És important destacar que els resultats s’han d’interpretar amb cautela degut al disseny de l’estudi i al nombre reduït d’individus inclosos a l’estudi. No obstant, obren una nova via d’investigació sobre els efectes perjudicials de seguir aquest tipus de dieta.

Per a més informació:  Genoni A, Christophersen CT, Lo J, Coghlan M, Boyce MC, Bird AR, Lyons-Wall P, Devine A. Long-term Paleolithic diet is associated with lower resistant starch intake, different gut microbiota composition and increased serum TMAO concentrations. Eur J Nutr. 2019 Jul 5. doi: 10.1007/s00394-019-02036-y.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.