El consum de fruits secs redueix el risc de patir malaltia cardiovascular o morir per aquesta causa

Els fruits secs són un component principal de la dieta Mediterrània, la qual té un reconegut paper protector front la malaltia cardiovascular.

Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la URV han realitzat una revisió sistemàtica i meta-anàlisi (anàlisi estadístic complex que intenta resumir els resultats provinents de diferents estudis i que aporta el major grau d’evidència científica) amb l’objectiu d’actualitzar l’evidència científica disponible sobre la relació entre el consum de fruits secs i el risc de desenvolupar malaltia cardiovascular o morir per aquesta causa.

Es van incloure 19 articles per a la síntesi quantitativa. Els estudis van ser realitzats a Europa, Amèrica, Àsia i Oceania. No només es va analitzar el consum total de fruits secs, sinó també l’associació entre els diferents tipus (ametlles, nous, avellanes, cacauets, etc.) i diversos tipus de malaltia cardiovascular (malaltia cardíaca coronària, accident cerebrovascular, insuficiència cardíaca i fibril·lació auricular).

Al comparar els individus amb una freqüència major de consum de fruits secs amb els d’una freqüència menor, es va observar una relació inversa entre el seu consum i el risc de patir o morir per malaltia cardiovascular total i malaltia cardíaca coronària, així com amb un menor risc de morir per un ictus o patir fibril·lació auricular.

El consum combinat de fruits secs (nous, ametlles, avellanes i festucs) es va associar amb un menor risc de patir o morir per malaltia cardiovascular total i malaltia cardíaca coronària; el consum de cacauets amb un menor risc de patir o morir per malaltia cardiovascular total, accident cerebrovascular i malaltia cardíaca coronària; el consum de nous amb un menor risc de patir ictus, malaltia cardíaca coronària i malaltia cardiovascular total. El consum de mantega de cacauet no es va associar amb la malaltia cardiovascular.

Tenint en compte els resultats obtinguts, existeix una alta evidència científica per recomanar a la població general la inclusió de fruits secs a la dieta per afavorir la salut cardiovascular.

L’estudi liderat per la Dra. Nerea Becerra-Tomás, investigadora del CIBEROBN i investigadora post-doctoral de la Universitat Rovira i Virgili, i el catedràtic Jordi Salas-Salvadó, investigador principal del CIBEROBN i director de la Unitat de Nutrició de la Universitat Rovira i Virgili, tots dos membres de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, s’ha publicat en la revista Nutrition Reviews, una de les millors revistes científiques de l’àrea de la nutrició.

Quants hauria de  menjar?

La recomanació que donem com a dietistes-nutricionistes és la de consumir entre 5-7 vegades a la setmana un grapat (aproximadament 25-30gr) prioritzant la versió en cru i sense sal.

 

Referència bibliogràfica
ecerra-Tomás N, Paz-Graniel I, W C Kendall C, Kahleova H, Rahelić D, Sievenpiper JL, Salas-Salvadó J. Nut consumption and incidence of cardiovascular diseases and cardiovascular disease mortality: a meta-analysis of prospective cohort studies. Nutr Rev. 2019 Oct 1;77(10):691-709

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.